Met de fiets

Fietsroutes

In Anderlecht lopen 4 gewestelijke fietsroutes en 7 gemeente fietsroutes. Je kan bij de cel Mobiliteit terecht voor tips om je dagelijkse verplaatsingen gemakkelijker te laten verlopen en zij helpen je de beste fietsroute te kiezen om je naar het werk of naar school te begeven.

Je vindt een volledig overzicht van alle gewestelijke (GFR) en gemeentelijke fietsroutes in Anderlecht op dit kaart en alle gewestelijke fietsroutes op de website van https://mobilite-mobiliteit.brussels.

Wat is een bypad?

De bypad (Bicycle Policy Audit) werd in 2001 in het kader van een Europees project ontwikkeld en maakt het mogelijk de kwaliteit en efficiëntie van het fietsbeleid te evalueren.

Bypad formuleert maatregelen en acties en werd met succes in andere Europese steden toegepast.

Binnen een werkgroep evalueren politieke besluitvormers, technici en vertegenwoordigers van fietsersverenigingen samen het gemeentelijke fietsbeleid en de uitvoering ervan.

De doelstelling bestaat erin tot een gedeelde evaluatie van cruciale vragen te komen om voor de toekomst kwalitatieve doelstellingen uit te werken.

Audit

Fietsboxen

Anderlecht vertrouwt haar parkeerbeheer voor de fietsboxen toe aan parking.brussels.

Om een plaats in een fietsbox aan te vragen of om een nieuwe locatie voor een fietsbox voor te stellen kunt u terecht op website van Cycloparking.

Er zijn een dertigtal fietsboxen op Anderlecht, elke box kan tot vijf fietsen opbergen. De boxen garanderen veilig parkeren en beschut tegen weer en wind in de openbare ruimte. 

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een fietsbox in Anderlecht zijn :

  • Bewoner zijn van Anderlecht
  • Slechts een fiets van standaardafmetingen voor volwassenen parkeren
  • De fiets als voornaamste vervoersmiddel gebruiken (de fietsbox is geen langdurige bewaarplaats)
  • De fiets niet binnenshuis te kunnen parkeren

De toewijzing van een plaats gebeurt op basis van de datum van aanvraag en de afstand tussen uw adres en de fietsbox (behalve in uitzonderlijke gevallen mag deze afstand niet groter zijn dan 200 m).

Er zijn verschillende toegangsmiddelen tot de box: een sleutel of een toegangsbadge, uw MOBIB-kaart of de Airkey-App op uw smartphone.
De mogelijke toegangscontrolesystemen voor uw box zullen u worden meegedeeld wanneer u uw inschrijft.

De huur van een plaats in een fietsbox kost 60€ per jaar. De sleutel of toegangsbadge wordt gegeven tegen 20€ waarborg.

Ik wil een fiets lenen/huren

Met Villo! kan je fietsen meenemen en achterlaten in Villostations in heel Brussel. Meer informatie, zoals de stations in Anderlecht en de tarieven vind je via www.villo.be
Verder kunnen scholen en verenigingen uit Anderlecht een veertigtal tweedehandsfietsen lenen bij de de cel Mobiliteit.

Verder kan je ook een fiets huren bij:

Ik wil mijn fiets laten herstellen

Een lekke band? Werken de remmen of de versnellingen niet naar behoren? Dan kan je  terecht bij Fietspunten

Help! Mijn fiets werd gestolen!

Alle fietsen die in Brussel werden teruggevonden vindt u terug op https://www.bikebank.be/ Als u de diefstal aan de politie wilt melden, vindt u hier de verschillende commissariaten in Anderlecht. De website mybike.brussels is het Brussels fietsregistratieplatform. Dankzij dit platform kan je je fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker om zo het risico op diefstal en heling te verkleinen en de fiets sneller terug te vinden.

Meer info over de preventie van fietsendiefstal hier.

Nuttige links

Op zoek naar tips of andere nuttige informatie? Neem dan snel een kijkje op: