Een buur(t), die respecteer je!

Herfstforum

forum

Bijeenkomsten rond veiligheid, netheid en overlast

Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht, Allan Neuzy, schepen van Netheid en Alain Kestemont, schepen van Preventie, gaan samen met de korpschef van de politiezone Zuid en de verantwoordelijken van de diensten Netheid en Preventie, de wijk in om met burgers te praten over veiligheid en overlast in hun buurt. Vanaf 10 oktober houden ze halt in elke wijk van de gemeente om met de bewoners te praten en hun specifieke vragen te beantwoorden.

Jullie zijn van harte welkom!

Twijfel niet om ons uw vragen door te sturen via dit formulier om meer gedetailleerdere antwoorden te kunnen geven tijdens de presentatie.

Na de ontmoeting vindt u de presentatie hier, door te klikken op de wijk.  

 1. Dinsdag 10 oktober om 18u30 - Kuregem Noord
  GBS Kameleon, Ropsy Chaudronstraat 7
 2. Dinsdag 17 oktober om 18u30 - Kuregem Zuid
  The Faculty, Veeartsenstraat 47
 3. Dinsdag 7 november om 18u30 - Scheut
  Escale du Nord, Scheutlaan 147
 4. Dinsdag 14 november om 18u30 - Neerpede
  Zaal Java, Olympische Dreef 60
 5. Dinsdag 21 november om 18u30 - Park
  School P23 Les Trèfles, Delwartstraat 40
 6. Dinsdag 28 november om 18u30 - Dapperheid
  School P6/P13 Les Marronniers, Doverstraat 80
 7. Dinsdag 5 december om 18u30 - Peterbos
  School P1 Clair Soleil, Potaardenbergstraat 170
 8. Dinsdag 12 december om 18u30 - Industrie
  Zaal Aurore, Bergensesteenweg 722
 9. Dinsdag 19 december om 18u30 - Het Rad
  School P21, Van Winghenstraat 11

Adviesraad RESPECT1070 – Kuregem

Van oktober 2022 tot januari 2023 heeft de gemeente MMM.Raad georganiseerd, een reeks initiatieven genomen om de problemen van de inwoners in een specifiek gedeelte van de wijk Kuregem aan te pakken. Het was een zeer lokale aanpak en een unieke samenwerking tussen de gemeentelijke diensten (preventie, onderhoud, economie, stedenbouw), de politie en een reeks partners.

Gedurende de periode van 100 dagen werd een adviescomité van bewoners opgericht en werden twee bijeenkomsten georganiseerd om de inwoners te informeren over het verloop van de situatie en de geplande acties.

Vandaag wil de gemeente dit comité uitbreiden tot de hele wijk Kuregem.

Wil je deel uitmaken van deze vaste adviesraad van Kuregem? (3 vergaderingen per jaar)  Schrijf je dan online in voor 31 oktober 2023.

De leden worden willekeurig getrokken, met een weging op het vlak van geslacht, leeftijd, microquartier. Het aantal leden is beperkt tot vijftien. Personen die reeds geselecteerd werden voor de eerste fase kunnen zich opnieuw kandidaat stellen als ze deel willen uitmaken van de nieuwe adviesraad. Het spreekt echter voor zich dat politieke verkozenen worden uitgesloten.

Via het formulier kan u zich tevens inschrijven voor een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de actie in uw wijk.

Inschrijvingsformulier Adviesraad en/of nieuwsbrief

@Raad

Oktober 2022 – Januari 2023

Kuregem is een wijk met een hoge concentratie aan verschillende vormen van overlast (lawaai, onreinheid, ongezonde accommodatie, enz.) en veiligheidsproblemen. Het gemeentebestuur wil concreet inspelen op deze problemen via een lokale aanpak en een samenwerking tussen de gemeentelijke diensten (preventie, onderhoud, economie,stedenbouw...), de politiezone Zuid en een reeks partners uit de overheidssector.

Vanaf maandag 3 oktober worden al onze openbare diensten gedurende 100 dagen ingezet om de leefomgeving binnen de perimeter aanzienlijk te verbeteren.

Deze aanpak zal vervolgens toegepast worden in andere zones van de gemeente.

Een rustigere buurt, maar hoe ?

Een methode

 • Zich richten op een microwijk
 • werken op meerdere fenomenen (lawaai, onveiligheid en netheid)
 • op multidisciplinaire wijze

Samenwerking tussen de politie, de gemeentelijke diensten (preventie, stedenbouw, HoReCa, netheid, enz.) en andere partners.

Middelen

 • Meer politieaanwezigheid en openbare diensten in uw straat
 • Meer controles op horecazaken en winkels
 • Meer camera’s
 • Meer overleg en informatie- uitwisseling tussen gemeentelijke diensten en met de bewoners

De bewoners van de zone ontvangen ook een folder die de methode uitlegt en een uitnodiging om zich in te schrijven op de mailing list of deel uit te maken van de adviserende raad.

Flyer MMM@Conseil
Startpresentatie MMM@Raad
Presentatie Resultaten MMM@Raad