Begeleide rondleidingen

ImportId
102

Terugkeer naar de bron. Deel 9: de bronnen van de Neerpedebeek in Anderlecht


Voor deze negende activiteit in de reeks ‘terug naar de bron’ nodigt Coördinatie Zenne u uit om de Neerpedebeekvallei in Anderlecht te verkennen. Deze interregionale waterloop met een lengte van 14 km ontspringt in Vlaanderen bij Sint-Martens-Lennik. In Anderlecht stroomt hij door een landelijk landschap bezaaid met bosjes, weiden, velden, rietvelden en natuurreservaten alvorens het Pedepark en het Vijverpark te doorkruisen. Meerdere bronnen voorzien de Neerpedebeek van water, waarvan sommige worden opgewaardeerd door de gemeente Anderlecht.

Geleid bezoek aan het CEGESOMA


Ontdek CEGESOMA, het Belgische expertisecentrum van de geschiedenis van de conflicten uit de 20ste eeuw. Afspraak aan de Luchtvaartsquare 29

Inschrijven: 02 526 83 51 - toerisme@anderlecht.brussels

Geleide wandeling


Paddenstoelen en het natuurgebied van de Vogelenzangbeek

Er bestaan heel wat verschillende paddenstoelen, in alle schakeringen en tinten!
We gaan in op de voedingswijze en de reproductie van deze bijzondere schepsels en op een aantal weinig bekende vruchten in dit natuurgebied, dat onlangs beschermd werd.

De wandeling wijkt soms af van de paden op een vochtige ondergrond.
Opgelet! Plukken is niet toegestaan.

Tuinen en serres van het Institut Redouté-Peiffer


De tuinbouwschool werd in 1922 opgericht en heeft in de loop der jaren zijn cursusaanbod ontwikkeld en uitgebreid, met de toevoeging van bloementeelt in 1932 en tuingeschiedenis in 1946. In 1958 kwam de toenmalige directeur Paul Dewit op het idee om een Alpijnse rotstuin aan te leggen voor het instituut. Deze leerling van Jules Buyssens slaagde in zijn opzet en overtrof alle verwachtingen met een bijzonder subtiele combinatie van minerale en plantaardige elementen.

Tuin van het Erasmushuis


De tuin van het Erasmushuis is gericht op ontspanning en kennis. Hij bestaat aan de ene kant uit een tuin van geneeskrachtige planten die in 1987 werd ontworpen door landschapsarchitect René Pechère. In deze tuin, als het ware een botanisch portret van de beroemde humanist, kweekt men in 16 plantenvakken, afgeboord met hardsteen, een honderdtal planten die reeds in de 16de eeuw gekend waren bij artsen, zoals nieskruid, alsem, mansoor, huislook, varkensgras, speenkruid, stinkende gouwe, madeliefje en wolkruid.

Luizenmolen


In vroegere eeuwen werden houten staakmolens vaak verplaatst van het ene dorp naar het andere. Dat was ook het geval met de molen in de Vlinderstraat die – niemand weet vanwaar hij afkomstig is– in 1864 op de grens van Anderlecht werd geïnstalleerd. In 1874 werd de molen opnieuw verplaatst naar een heuveltje naast de boerderij van zijn toenmalige eigenaar. Hij bleef in werking tot 1928 en werd in 1939 door de gemeente Anderlecht aangekocht. Ondanks de bescherming in 1942 raakte de structuur geleidelijk aan in verval: de molen verloor zijn wieken en stortte zelfs gedeeltelijk in.

Zintuigentuin van Neerpede


Deze tuin van 2.529 m2, gelegen binnenin een bouwblok, staat in het teken van de vijf zintuigen en is het eerste park in het Brussels Gewest bestemd voor slechtziende personen. Ze werd ontworpen door het studiebureau René Pechère & Partners en werd in 2011 geopend. De Zintuigentuin geeft het grote publiek, maar in het bijzonder slechtzienden, de gelegenheid om in alle veiligheid talrijke plantensoorten te ontdekken langs paden die met brailleschrift bewegwijzerd zijn.

Vallei van de Vogelzangbeek


De Vogelzang, een site met een oppervlakte van bijna 25 ha, bevindt zich op de linkeroever van de Zennevallei en is een typisch voorbeeld van een Brabants landschap met vochtige valleibodems. De site behoort tot het Pajottenland, een landbouwstreek gekenmerkt door open landschappen, begraasde boomgaarden, hagen, braakland, bosjes, vochtige weiden en moerassige zones. Doorheen de vallei loopt de Vogelzangbeek. Zij stroomt door een grote vijver omzoomd met knotwilgen, elzen, riet, lisdodde, biezen en andere planten die aangepast zijn aan een vochtige omgeving.

Het Biestebroekdok, een blauwe en groene ecologische corridor die bruist van het leven


Het Biestebroekdok is welbekend bij de talrijke gebruikers van zijn groene kaaien en uiteraard bij enkele binnenschippers die hun woonplaats hebben op zijn rustige wateren. Tijdens deze natuurwandelingen observeren we uiteenlopende soorten fauna en flora op het land en het water. Sommigen hebben er hun vaste stek, anderen zijn slechts passanten. Maar ze kunnen er allemaal hun behoeften vervullen: een schuilplaats voor de ene, voedsel voor de andere. U zal de onverwachte rijkdom van deze plek zelf kunnen waarnemen.