Wettelijke regels met betrekking tot winkels en commerciële vestigingen

Beste handelaars in Anderlecht,

De Dienst Economische Ontwikkeling van Anderlecht wil u herinneren aan de wettelijke regels met betrekking tot winkels en commerciële vestigingen. We willen u bewust maken van deze belangrijke voorschriften om een eerlijke en transparante handelsomgeving in Anderlecht te waarborgen.

We willen benadrukken dat deze regels zonder uitzondering van toepassing zijn in Anderlecht. Er kunnen controles worden uitgevoerd om te zorgen voor naleving van de wetgeving. We raden u daarom ten zeerste aan om te voldoen aan deze wettelijke vereisten om mogelijke sancties te voorkomen.

 1. Prijsaanduidingen: Volgens de wet op de prijsaanduidingen is het verplicht om duidelijk en leesbaar de prijzen van uw producten aan te geven. Dit geldt ook voor producten die per gewicht worden verkocht en gewone producten. Voor horecagelegenheden moeten de prijzen zichtbaar zijn in uw etablissement, maar ook aan de buitenkant via borden of kaarten.

  https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/prijsbeleid/prijsaanduiding
   
 2. Elektronische betalingen: We herinneren u eraan dat het verboden is om elektronische betalingen te weigeren, ongeacht het bedrag. Deze praktijk is in strijd met de wet op elektronische betalingen. We moedigen u aan om elektronische transacties te vergemakkelijken en te overwegen om elektronische betaaloplossingen zoals Payconiq te implementeren.

  https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/prijsbeleid/betalingen/verplichting-om-een
   
 3. Verplichte vermeldingen op websites en sociale media: Als u een website of sociale mediapagina's heeft en uw bedrijf promoot, is het van essentieel belang om alle vereiste informatie te vermelden. Dit omvat uw ondernemingsnummer, e-mailadres, fysiek adres, telefoonnummer en andere relevante contactgegevens.

  https://news.economie.fgov.be/203683-deze-info-moet-u-zeker-vermelden-op-uw-bedrijfswebsite
   
 4. Inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO): Het is van cruciaal belang dat uw bedrijf correct is ingeschreven bij de KBO. De geregistreerde activiteiten moeten overeenkomen met de werkelijkheid van uw bedrijf. Zorg ervoor dat alle inschrijvingsgegevens, inclusief die van bedrijfsbeheerders, juist en up-to-date zijn.

  https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/kruispuntbank-van/inschrijving-de-kruispuntbank
   
 5. Wekelijkse rustdag en openingsuren: Conform de wetgeving moet elke winkel, behalve horecagelegenheden, een wekelijkse rustdag respecteren. Het is niet toegestaan om 7 dagen per week geopend te zijn. We benadrukken ook het belang van duidelijke, zichtbare en ondubbelzinnige vermelding van uw openings- en sluitingstijden met behulp van een buitenaffiche.

  https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/reglementering/sluitingsuren-en-wekelijkse
   
 6. Solden: We informeren u dat het strikt verboden is om solden aan te kondigen vóór de wettelijk toegestane periode. De termen "Solden", "Sales", "Soldes" mogen alleen worden gebruikt in juli (vanaf 1 juli) en januari (vanaf 3 januari). Bovendien moeten de kortingen gebaseerd zijn op de laagste referentieprijs van de afgelopen 30 dagen.

  https://economie.fgov.be/nl/themas/verkoop/vormen-van-verkoop/solden-koopjes

We staan tot uw beschikking voor aanvullende informatie of om deze regels in detail te bespreken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vragen of opmerkingen.

Dank u wel voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

De Dienst Economische Ontwikkeling van Anderlecht