Eid El Kebir vindt plaats rond 11 augustus. Om burgers te informeren en te herinneren aan de regels, wijst de gemeente Anderlecht u aan de volgende regels:
Ter herinnering:
1. Er is geen gewestelijke gecentraliseerde site meer om te slachten.
2. De Brusselse gemeenten, zoals Anderlecht, mogen geen tijdelijke slachtplaatsen meer organiseren, zoals voordien.
3. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het verboden om thuis schapen, geiten, varkens, wild, runderen en paarden te slachten.
4. Onverdoofd slachten moet in een erkend slachthuis plaatsvinden. In Vlaanderen is het voor slachthuizen ten strengste verboden om dieren onverdoofd te slachten.
5. Particulieren mogen geen dieren vervoeren, behalve huisdieren. Enkel erkende transporteurs mogen dieren vervoeren. Enkel leveranciers mogen dus schapen vervoeren. Wanneer het dier dood is, krijgt u van het erkende slachthuis een slachtbewijs waarmee u uw
vlees kunt ophalen. Het afval zal in gewone vuilnisbakken worden gegooid.
Wetgeving: Ordonnantie van 25/01/2018 tot wijziging van de wet van 14/08/1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, in werking getreden op 04/03/2018. http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=2018012517&table_name=wet
6. De gemeente zal dus geen slachtbewijs afleveren. Dat document zal u van een erkend slachthuis naar keuze krijgen. De moskeeën beschikken over een (niet-exhaustieve) lijst van slachthuizen en fokkers.
7. Om als aangever van een particuliere slachting te kunnen optreden, moet men zich voorafgaand éénmalig laten registreren in de gemeente. Het geleverde document (N° Sanitel S...) is het enige document dat door de gemeente wordt afgeleverd. Het document van de vorige jaren blijft geldig.
8. Uw gebruikelijke beenhouwers staan altijd tot uw beschikking. U kunt ook meer informatie vragen aan uw moskeeën.
9. Als particulier mag u geen levend dier vervoeren. Enkel professionele fokkers zijn bevoegd om het transport naar het slachthuis te doen. De politie zal hier bijzonder aandachtig op toezien.
Contact gemeentedienst Dierenwelzijn: 02 522 65 41
Contact FAVV: 02 211 82 11
Contact Leefmilieu Brussel: 02 775 75 01