De gemeentelijke loketten van de dienst Demografie verhuizen naar de Frankrijkstraat

De komende twee jaar wordt het gemeentehuis van Anderlecht volledig heringericht. De diensten Bevolking en Burgerlijke Stand verhuizen daarom naar een complex in de Frankrijkstraat 99, net tegenover het Zuidstation. Deze diensten maken van de gelegenheid gebruik om het publiek op een nieuwe manier te verwelkomen.

De gemeente Anderlecht wenst al enige tijd een volledige renovatie aan te vatten van het gemeentehuis en zijn bijgebouwen, gelegen tussen de Georges Moreaustraat, het Raadsplein en de Van Lintstraat. In hun huidige configuratie voldoen de gebouwen niet meer aan de noden van de administratie, die net als de bevolking in onze gemeente evolueert. “Deze werken zijn essentieel om de gebouwen, waarin wij ten dienste van de burger staan, te moderniseren”, legt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps uit. “De afgelopen maanden zijn de overheden erin geslaagd het renovatiedossier af te ronden en de werken kunnen dus op korte termijn beginnen.

Door deze volledige vernieuwing zullen de kantoren aan de Van Lintstraat en het Raadsplein tijdelijk ontoegankelijk zijn. De vele diensten op deze site verhuizen daarom naar de Frankrijkstraat 99, net tegenover het Zuidstation en op wandelafstand van het Raadsplein. Dit is ook het geval voor de diensten Bevolking en Burgerlijke Stand, die zich tot vandaag in de Van Lintstraat 8 bevonden.

Onze diensten hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het onthaal van de burger te herbekijken”, legt Fabienne Miroir, schepen van Burgerlijke Stand en Bevolking, uit. “Eerst en vooral zullen de loketten opnieuw open zijn”. De gezondheidsvoorschriften worden nageleefd door de plaatsing van plexiglas en het verplicht dragen van mondmaskers in de gemeentelijke gebouwen.

Vanaf midden september zal het mogelijk zijn om online afspraken te maken via www.anderlecht.be. Na het kiezen van de datum en het tijdstip, ontvangt u een bevestigings-sms of -mail met een QR-code. Het enige wat u moet doen, is deze aan de ingang scannen zodat men weet dat u daar bent. Mensen die geen internettoegang hebben, kunnen natuurlijk telefonisch een afspraak maken. “De gezondheidscrisis heeft ons eens te meer gewezen op het essentiële belang van een afsprakensysteem voor een vlotte doorstroming van het aantal burgers dat tegelijkertijd naar onze kantoren komt", verduidelijkt Fabienne Miroir.

Ook zal er geen onderscheid meer gemaakt worden tussen de dienst Vreemdelingen, Europese Burgers en Bevolking. Al onze loketten bevinden zich voortaan in dezelfde zaal en zullen identieke openingstijden hebben.

Om ieders veiligheid te garanderen en de overdracht van virussen te vermijden, zullen we ten slotte overschakelen op een systeem zonder contante betalingen. Elk loket zal daarom worden uitgerust met een elektronisch betaalapparaat. Mensen die absoluut niet in staat zijn om anders dan contant te betalen, kunnen naar de gemeentekas gaan om daar hun betaling te doen.

De dienst Burgerlijke Stand is al op 10 augustus verhuisd en op 16 september is dienst Bevolking aan de beurt. Vanaf deze datum is men welkom in de Frankrijkstraat 99, maar ook zoals vroeger aan het Dapperheidsplein 28A.