Lessen, stages en workshops

ImportId
73

L'écologie Queer - Bruxelles Pride Week 2024


Wil je de queer ecologie ontdekken tijdens een workshop groene magie? Laten we een moment samen doorbrengen, zwevend in de tijd, relaties van overheersing bevragen en ons eigen vermogen om dingen te veranderen ontdekken.

Dag van de dans - Care to Dance


Toegankelijke, aangepaste en inclusieve dansworkshops

We nodigen je uit voor een zorgzame ervaring in muziek, een bron van inspiratie en dynamiek. Profiteer van een leuke en collectieve aanpak om met plezier en creativiteit te bewegen!

We bieden wekelijkse dansworkshops aan in Wallonië, Brussel en Vlaanderen. Je kunt alleen of onder begeleiding deelnemen. Bekijk hieronder de volledige lijst met workshops.

Voor wie?

Voor iedereen die wil dansen en een actieve levensstijl wil behouden of aannemen, fysiek, mentaal en/of sociaal. We luisteren naar ieders behoeften, wensen en bijzonderheden.

Sommige van onze workshops zijn speciaal ontworpen voor mensen met de ziekte van Parkinson of aanverwante aandoeningen.

Dans voor iedereen!

Tapis Partie: ontmoetingen op tapijt


Ouder en jonger maken en verkennen een zacht landschap. Kruip op de berg, rol er weer af en dan nog een keer. Vlieg rond, zeg hallo (met je voeten!), maak een nieuwe vriend. Ga zitten in elkaars armen… en dan even op je eigen tapijteiland. Een relationele reis met muziek en beweging voor ouder en kind.

* Woensdag 15 mei, van 10u tot 11u30: voor baby's van 0 tot 18 maanden
* Zaterdag 18 mei van 14u15 tot 15u: voor peuters van 18 maanden tot 3 jaar

Gratis, maar de plaatsen zijn zéér beperkt. Je schrijft je in voor 1 kind en 1 ouder of begeleider.
Dat kan:
- aan de balie van de bib (tijdens de openingsuren)
- via mail (bibliotheek@anderlecht.brussels)
- via telefoon (02/523 02 33)

Winging it


In de workshop "Winging It" staat de keuken centraal, waar geen tijd is om te repeteren en er meteen aan de slag wordt gegaan.

Dag van de Dans - Flying Low (David Zambrano)


Deze workshop richt zich vooral op de relatie van de danser met de vloer. De les maakt gebruik van eenvoudige bewegingspatronen waarbij ademhaling, snelheid en het vrijmaken van energie door het hele lichaam worden gebruikt om de relatie tussen het centrum en de gewrichten te activeren, waarbij efficiënter in en uit de grond wordt bewogen door een gecentreerde staat te behouden. Er is een focus op de skeletstructuur die de fysieke perceptie en alertheid van de danser zal helpen verbeteren. De les omvat partnerwerk en bewegingsfrasen, die de primaire wetten van de fysica verkennen: cohesie en expansie.

Als je beweegt, beweegt de hele ruimte mee. Het beeld van het lichaam dat voortdurend in een spiraal beweegt, of je nu rent, wandelt of staat te dansen, is de belangrijkste oefening tijdens de hele les. Het werken met spiralen helpt de dansers om met gemak de vloer in en uit te gaan, en helpt de dansers ook om zichzelf en de ruimte van alle kanten te zien. De spiralen stuwen de klas door de hele ruimte, zowel op de grond als rechtop. Dit is de flying low techniek.

Dag van de dans - Movement, Healing and Creativity workshop (Orin Flomin)


Omdat ons lichaam en onze geest hunkeren naar balans en harmonie, zowel fysiek als emotioneel, zal deze verkenning dansers aanmoedigen om de vijf elementen in hen te ontdekken en hoe ze voordeel kunnen halen uit die eigenschappen door het bewustzijn van de meridianen om zich vrij en in balans te voelen in ons lichaam en geïnspireerd in onze creatieve geest.

Ori staat erom bekend dat hij zijn lessen benadert als een dialoog met de dansers en dat hij gebruik maakt van beeldspraak en humor om de dansers in staat te stellen zich persoonlijk te verbinden met de gegeven informatie en hun eigen stem te vinden door de ervaring in de workshop. "Ori bood het goed voorbereide en rijke materiaal aan met vrijgevigheid en nederigheid en creëerde een veilige gemeenschappelijke ruimte die ruimte bood voor gevoelige interactie en gedeelde inzichten. Zijn warme manier van lesgeven en subtiele humor maakten elke les beter en beter. Ik voelde me meer in contact met mijn lichaam dan ik in lange tijd had gehad en ik ben dankbaar dat ik prachtige nieuwe hulpmiddelen heb." ~Megan Williams, Choreograaf (New York City)

Acteren voor gevorderden


Deze vervolgworkshop zet jouw ontdekkingstocht op het podium veder. Ga samen met anderen aan de slag: experimenteer met tekst, improviseer, creëer beelden, leer onderzoeken en keuzes maken. Deze cursus is voor durvers die klaar zijn om hun acteertalent te verdiepen en te stralen op het podium.

Eline George studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent. Daarna behaalde ze haar diploma voor theatermaker en docent aan de toneelacademie van Maastricht. Ze werkt sindsdien als docent en als regisseur bij verschillende organisaties en gezelschappen. In Brussel heeft ze samen met Elke Van Der Kelen het jongerengezelschap: TINT. Met TINT maakt ze al 10 jaar voorstellingen die door jong en oud kunnen worden gezien.

Prijs:
95 euro
80 euro opendoek

Capaciteit: 15

Data & Uren:
zaterdag 01.06.2024 – hele dag
donderdag 06.06.2024 – 19.30- 22.00
donderdag 13.06.2024 – 19.30 – 22.00
donderdag 20.06.2024 – 19.30 -22.00
zaterdag 22.06.2024 – hele dag
donderdag 27.06.2024 (toonmoment) – 18.00 – 23.00
(6 sessies, waarvan 2 hele dagen)

Talen: NL

Prêt à snacker


Deze workshop is deel van Tussen Koken en Kunst. Tussen Koken en Kunst is een workshopreeks waarbij kunstenaars en/of kunstcollectieven je uitnodigen om deel te nemen aan participatieve sessies waarin eten en creativiteit naadloos in elkaar overgaan. De ateliers zijn vegetarisch en na elke workshop heb je voldoende gegeten. Je schrijft je in voor losse workshops, maar kan je zeker voor meerdere ook inschrijven.

Een HAPpening met collectief het z.a.t
Stap één, stap twee, stap drie, tsjing! Klaar!
Een börek, een hamburger, een donut, hmm! Honger!
Bestaat er een Ikea-catalogus voor het bereiden van eten? Een recept, maar dan met vormen in plaats van woorden?
En bestaat er dan zoiets als voedselvormen, passend op elk bord?
Wie is de uitvinder van de donut en hoeveel werk zit er eigenlijk achter zo'n cirkel met een gat in.

Deze workshop bevat een lezing over de werking van collectief het z.a.t, een workshop en een maaltijd.

Collectief het z.a.t bied je een kader om twee uur te experimenteren met eten; welkom in de HAPpening! In de mobiele keuken staat vooral het proces centraal. De keuken functioneert als een goede vriend, die onbekenden aan elkaar voorstelt. Soms neemt de keuken op, soms stelt de keuken iets voor, soms prikkelt de keuken je verbeelding. Voor ‘Pret à snacker’ gaan we opzoek naar hoe fast fastfood eigenlijk is, ontwarren we de voedselketen om die daarna terug in elkaar te boksen en gaan we op zoek naar de verborgen lagen in een hamburger.

Collectief het z.a.t is een plooibaar creatie-collectief, waar een allegaartje media (performance, textielkunst, dramaturgie en theorie, beeldende kunst en documentaire) samenkomen en steevast met elkaar in dialoog treden. Gevestigd in Brussel, universeel in gedachten en vooral gezond eigenzinnig. Het z.a.t zoekt naar de spelregels om mensen comfortabel in verbinding te brengen. Het z.a.t brengt zichzelf, het publiek, locaties, kunst an sich en het concept samen in een weefsel, waarbij er voortdurend nieuwe verbindingen mogelijk zijn. De focus van het collectief ligt hierbij eerder op het proces dan op het werk zelf. Collectief het z.a.t presenteert haar werk niet als een eindpunt, maar eerder als een nieuwe vraagstelling.

Scenery for taste


Deze workshop is deel van Tussen Koken en Kunst. Tussen Koken en Kunst is een workshopreeks waarbij kunstenaars en/of kunstcollectieven je uitnodigen om deel te nemen aan participatieve sessies waarin eten en creativiteit naadloos in elkaar overgaan. De ateliers zijn vegetarisch en na elke workshop heb je voldoende gegeten. Je schrijft je in voor losse workshops, maar kan je zeker voor meerdere ook inschrijven.

TAFEL wil in deze workshop samen ontdekken op welke manier eten en gerechten theatraal ingezet kunnen worden. Geïnspireerd door kamishibai, Japans verteltheater, zal met enkele basisingrediënten een narratief gecreëerd worden. Daarbij zijn zowel de smaken, geuren en kleuren van het gerecht, alsook de scenografie, belichting, geluid en presentatiewijze belangrijk. TAFEL zoekt naar manieren om alle zintuigen te betrekken en de verbeelding aan te spreken met voedsel als gemeenschappelijke deler. TAFEL is een project van Maud Gyssels, kunstenaar en Neri De Meester, chef en lingerie designer. Ontstaan als online platform spreidt TAFEL zich uit naar de fysieke wereld, een gemeenschappelijke ruimte waar eten, beeld, kunst, mode en woord verbonden worden. TAFEL is een zoektocht naar de schakels tussen de dingen waar we van houden, geïnspireerd door plaatsen, momenten en personen.