Nog meer

Markten en rommelmarkten

Regelmatig worden er in de gemeente rommelmarkten georganiseerd, waar particulieren voorwerpen kunnen verkopen. De handelaarsverenigingen vertellen u meer over de plaatsen en data van deze rommelmarkten. Tijdens braderijen kunt u genieten van een fanfare, vaandelzwaaien en een reuzenoptocht met reuzen.


Enkele Anderlechtse reuzen :

 

geant.jpg

  • Erasmus
  • De hertog van Aumale
  • Onulf en Berta, van de vzw Sint-Guido en Onze-Lieve-Vrouw-van-Genadee

Zonder Goedele, Poje, Rikske, Sint-Guido en de draak Dongui te vergeten

     

    De Foodmet

    Sinds mei 2015 heeft op de site van de Slachthuizen een nieuwe voedingshal de deuren geopend. Meer dan 50 kraampjes en een bistro verwelkomen je met vlees, vis, gevogelte, fruit, groenten, kazen, olijven, brood, kruiden,... in een volledig overdekte markt, zeer origineel en uniek in zijn soort.

    Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 7u tot 14u.

    Abattoir S.A.: Ropsy Chaudronstraat 24
    www.boeremet.be - 02 521 54 19

    Kunstgalerijen

    Boutique culturelle

    Tel: 02 522 62 35
    contact@boutiqueculturelle.be
    Yaël Wischnevsky / Christel Van Weyenbergh
    www.boutiqueculturelle.be
    Van Lintstraat 16

    De Rinck (Gemeenschapscentrum)

    Tel: 02 524 32 35
    derinck@vgc.be
    www.derinck.be
    Dapperheidsplein 7

    Espace Repères

    Tel: 0485 830 002
    espacereperes@hotmail.com
    www.espacereperes.be
    Sylvain Denayerstraat 53
    op afspraak

    Galerie Crelan

    Tel: 02 558 73 81
    m.ernotte@crelan.be
    www.creditagricole.be

    Galerie Vertige

    Tel: 02 523 37 68
    vertige.crit@equipe.be
    www.galerievertige.be
    Veeweydestraat 60

    Uitzonderlijke ontspanning

    De Boeremet

    De Boeremet, een afterworkparty met dj en foodtrucks, vindt iedere donderdag van 15u tot 20u plaats onder de markthal, naast de slachthuizen van Anderlecht.

    Cercle des régates de Bruxelles

    Tel: 0475 348 375
    info@aviron-crb.be
    www.aviron-crb.be
    Veeweidsekaai 65

    Gemeentelijk minigolf

    Tel: 02 800 07 03
    sports@anderlecht.brussels
    M. Renardlaan

    Openingsdagen en -uren:
    Van april tot september buiten de schoolvakanties:
    Woensdag, zaterdag, zon- en feestdagen van 14u tot 20u (laatste toegang om 19u).

    Tijdens schoolvakanties in de lente en de zomer:
    Gesloten op maandag
    Van dinsdag tot vrijdag van 13u tot 20u(laatste toegang om 19u).
    Zaterdag en zondag van 14u tot 20u (laatste toegang om 19u).

    Royal Amicale Anderlecht Golf Club

    Tel: 02 521 16 87
    info@golf-anderlecht.com
    Marie-Laure Poot
    www.golf-anderlecht.com
    Schollestraat 1

    Royal Sporting Club Anderlecht

    Tel: 02 521 37 14
    neerpede@rsca.be
    www.rsca.be
    Neerpedestraat 259

    Yeti Ski

    Tel: 02 520 77 57
    yeti.ski@scarlet.be
    www.yetiski.be
    Olympische dreef 1

    Folklore en plechtigheden

    Jaarmarkt

    Geschiedenis

    De jaarmarkt van Anderlecht werd voor het eerst georganiseerd in 1825, toen de Zuidelijke Nederlanden (huidig België) verenigd werden met de Noordelijke Nederlanden (Nederland) onder het bewind van de toenmalige koning Willem van Oranje. Enkele inwoners vroegen aan de gemeenteraad de toestemming om jaarlijks een markt te organiseren waar vee en andere producten konden worden verkocht. Tot dan toe moesten zij zich steeds naar de Brusselse Grote Markt begeven om hun goederen te verkopen. Op 8 april 1825 kregen zij de toestemming van de gemeenteraadsleden en van Willem van Oranje, die een decreet ondertekende waardoor de eerste jaarmarkt het licht zag
    De jaarmarkt heeft steeds plaats op de eerste dinsdag die volgt op de zondag na 12 september, de herdenkingsdag van de dood van Sint-Guido (12 september 1012). De jaarmarkt is sindsdien een groot feest voor het Anderlechtse publiek.

    Feestelijkheden

    De jaarmarkt start om 9u 's morgens en eindigt in de late uurtjes. Het volledige centrum van de gemeente wordt overspoeld door markthandelaars. Niet minder dan 600 marktkramers hebben over een afstand van vier en ½ kilometer een kraampje.
    De prijskampen vormen één van de pijlers van dit jaarlijkse evenement en hebben steevast plaats in de straten vlakbij het Dapperheidsplein:

    • paarden en klein gevogelte in de d’Aumalestraat;
    • runderen in de Anderlechtse Weggevoerdenstraat;
    • honden op de binnenkoer van het Erasmushuis (open vanaf 10u30, inschrijvingen ter plaatse).

    De sierteeltwedstrijd vindt plaats op het Verzetsplein. Deze wedstrijd start op maandag om 10u en eindigt dinsdagavond. Er zijn 25 deelnemers en er kunnen tevens planten en bloemen worden gekocht. De kermis vindt plaats op verschillende plaatsen in de gemeente: Wayezstraat, De Lindeplein, Dapperheidsplein. De Sint-Guidoprocessie vindt steeds plaats op de laatste zaterdag vóór de jaarmarkt.

    Kerstmarkt

    Een warme wijn, een echte kribbe, prachtig versierde kerstbomen en natuurlijk originele geschenken. Dit alles kunt u tijdens de traditionele kerstmarkt terugvinden op het Dapperheidsplein, aan de voet van de Sint-Pieter-en-Guidokerk.
    De markt telt meer dan 100 deelnemers, die u hun beste artikelen voorschotelen voor de eindejaarsfeesten. Tijdens de kerstmarkt wordt het hart van de gemeente gedurende drie dagen omgetoverd met een lichtspel op de collegiale en een kribbe met levensechte personages en echte dieren.

    Sint-Guidoprocessie

    De Sint-Guidoprocessie, die de dood van Sint-Guido herdenkt, wandelt jaarlijks door de straten van Anderlecht. Zij heeft steeds plaats op de zaterdag die vooraf gaat aan de jaarmarkt en telt 350 deelnemers. Samen met de religieuze en gemeentelijke overheden, doen de gezellen van Sint-Guido er alles aan om deze processie te organiseren.
    De stoet gaat door de Dorpsstraat, de Formanoirstraat, de d'Aumalestraat, de Auberlaan, de Raymond Vander Bruggenlaan en de Kanaalbrug. Daarna keert ze terug via de Wayezstraat, de Paul Jansonlaan tot aan de Processiestraat, om via de Dokter Jacobsstraat opnieuw aan de Sint-Guidostraat uit te komen.

    Vaderlandslievende plechtigheden

    De dienst Feesten en Plechtigheden organiseert, soms op verzoek van patriottische groeperingen, vaderlandslievende plechtigheden op het grondgebied van de gemeente.

    Wijkwandelingen

    Kuregem: Als je door de wijk wandelt, valt meteen op hoe multicultureel die is. Libanese restaurants en garages, Marokkaanse en Turkse theehuizen, Nigeriaanse of Kameroense fixers die maar al te graag jouw wagen willen kopen en exporteren naar West-Afrika, Poolse en Roemeense delicatessenzaken, Italiaanse pizzeria’s en Griekse kruidenierszaken...

    Meer info

    Anderlecht Centrum:

    Les Mosaïques de Biestebroek (Alleen in het Frans)

    Maar het lijkt alsof in Anderlecht alles eeuwenlang heeft gedraaid rond de figuur van Guido: een heilige die leefde rond het jaar 1000 en die de Anderlechtenaars met processies en kermissen vereerden als patroonheilige van kooplui, veehandelaars, boeren...

    Meer info