Schoolstraten

Luchtkwaliteit, veiligheid en vriendelijkheid

Na een eerste reeks van schoolstraten die in 2019-2020 werd ingevoerd, heeft de gemeente Anderlecht besloten om er in 2021 nog vier te testen.

Het doel: een aangenamere, veiligere en gezondere omgeving creëren rond scholen, aan het begin en het einde van de schooluren.

Wat is een schoolstraat?

Een schoolstraat is een straat waar de ingang van een school is gelegen en die aan het begin en het einde van de schooldag voor het verkeer is afgesloten. Tijdens deze periode kan de straat alleen te voet of met de fiets worden gebruikt. De bewoners van de straat mogen de straat echter met een lage snelheid verlaten.

De schoolstraten die momenteel in gebruik zijn

 • Georges Moreaustraat (tussen Veeartsenstraat en Eloystraat) → Definitieve opstelling
  Uurregeling: van 8u30 tot 9u en van 15u tot 15u30, en op woensdag van 12u tot 12u30.
       
 • Camille Vaneukemlaan (de hele straat) → Permanente installatie
  Uurregeling: van 8u15 tot 8u45 en van 15u15 tot 15u45, en op woensdag van 12u15 tot 12u45.
     
 • Auguste Bourgeoislaan / Séverineplein (de hele straat) → Definitieve installatie op Avenue Auguste Bourgeois, testfase op Place Séverine
  Uurregeling: van 8u15 tot 8u45 en van 14u50 tot 15u50, en op woensdag van 11u50 tot 12u50
      
 • Jacobsstraat (tussen de rotonde Meir en de Processiestraat) → Testfase
  Uurregeling: van 8u tot 8u45 en van 14u45 tot 15u45, en op woensdag van 11u45 tot 12u45
       
 • Demosthenesstraat (tussen de Prins van Luiklaan en de Obusstraat) → Testfase
  Uurregeling: van 8u tot 9u en van 15u tot 16u, en op woensdag van 12u tot 13u
        
 • Grondelsstraat (tussen de Onderwijsstraat en het kruispunt met de Eloystraat en de Veeartsenstraat) → Testfase
  Uurregeling: van 8u15 tot 8u45 en van 15u tot 15u30, en op woensdag van 12u tot 12u30.

De schoolstraten in de testfase worden geëvalueerd (waarbij buurtbewoners, ouders en schoolpersoneel betrokken zijn). Na deze evaluatie zal worden beslist of de schoolstraat al dan niet permanent wordt gemaakt.

U bent bewoner van een schoolstraat en moet (absoluut) met de auto de straat in bij sluitingstijd

U kunt een ontheffing aanvragen om de straat in te mogen. Geef echter wel aan waarom dat nodig is. De mobiliteitsdienst zal uw aanvraag zorgvuldig bestuderen en u vervolgens een antwoord sturen. U kunt het verzoek doen:

 • per e-mail, naar mobilite@anderlecht.brussels (met vermelding van uw naam en adres, en een kopie van uw identiteitskaart en uw inschrijvingsbewijs)
 • via het online loket irisbox.irisnet.be (inloggen als burger, dan rechtsboven op de tab "keuze van bestuur" klikken, vervolgens op de gemeente Anderlecht, dan naar beneden scrollen naar "Afwijking voor toegang tot een schoolstraat")

Indien de afwijking wordt toegestaan, kan dit gebeuren in de vorm van een eenvoudig antwoord per e-mail (indien u het verzoek via de online irisbox hebt ingediend) of in de vorm van een specifiek document (indien u een e-mail hebt gestuurd naar het adres mobilite@anderlecht.brussels). In beide gevallen, of het nu gaat om de antwoord-e-mail of het specifieke document, moet u het afdrukken en zichtbaar op de voorruit van het voertuig aanbrengen.