Actualité

Glasbak

Nieuwe glasbakken:

Zoals u wellicht al heeft opgemerkt, hebben 5 ondergrondse glasbaksites hun intrede gemaakt in verschillende wijken in onze gemeente.

- Charles Plisnierlaan (hoek Demosthene)
- Vaandelstraat (hoek Dorp)
- Herzieningslaan (hoek Eloy)
- Van Souststraat (hoek Puccini)
- Demosthenestraat (hoek Jakob Smits - vervangt de site tegenover het frietkraam Koloniale-Veteranensquare)

In feite gaat het om een renovatie van twee oude sites, twee sites die werden verplaatst en één nieuwe site. Nuttige informatie, twee van deze sites zijn eveneens voorzien van ondergrondse textielcontainers: Vaandel en Demosthenes (waar de textielcontainer zeer binnenkort zal aankomen).

anderlecht.be

Projectoproep internationale solidariteit

Deze projectoproep heeft als doel lokale sensibiliseringsinitiatieven te ondersteunen of de capaciteiten inzake internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking in Anderlecht uit te breiden.

Er kunnen subsidies worden toegekend aan scholen, verenigingen of inwonersgroepen die op het Anderlechtse grondgebied acties ontwikkelen.

De deadline voor het indienen van aanvraagformulieren is op 10 mei 2021 om middernacht voor de projecten die van het academiejaar plaatsvinden.

Wenst u een project in te dienen? Vul dan het inschrijvingsformulier in en stuur het vóór 10 mai 2021 naar de cel Internationale Betrekkingen per brief : Cel Internationale Betrekkingen- Rossinistraat, 16 – 1070 Anderlecht, of via e-mail : internationalesolidariteit@anderlecht.brussels

Wilt u weten aan welke voorwaarden u moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie en hoe u een kandidatuur moet indienen? Raadpleeg dan het document: « Subsidiereglement » of neem rechtstreeks contact op met de cel Internationale Betrekkingen : 0495/59.61.42 of via internationalesolidariteit@anderlecht.brussels/

 

anderlecht.be

Enquête over de inkomens en levensomstandigheden

Statbel, het Belgische statistiekbureau, organiseert een enquête over de inkomens en levensomstandigheden (EU-SILC) in onze gemeente. De geselecteerde huishoudens worden per brief op de hoogte gebracht dat een enquêteur hen zal contacteren om een tijdstip af te spreken waarop het telefonische interview kan worden afgenomen. Om deel te nemen klik hier. Alvast bedankt voor uw medewerking!

 

affiche

Gezocht: sportpartners - zomer 2021

De gemeente Anderlecht zoekt sportclubs voor de organisatie van sportstages tijdens de zomerperiode van 2021. De clubs zullen hierbij worden ondersteund door de sportdienst van de gemeente Anderlecht.

De sportstages zijn bedoeld voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

Deadline: woensdag 17 maart 2021

Meer info

affiche

HEYVAERT-POINCARÉ - Stadsvernieuwingscontract

Bent u al op de hoogte over het Stadsvernieuwingscontract n°5 HeyvaertPoincaré? Welke zijn de projecten voor uw wijk en hoe staat het ermee?

Ontdek er meer over en stel uw vragen tijdens een online uitwisseling!

Wanneer? donderdag 4 maart vanaf 17u30 tot 19u

Meer info

anderlecht.be

Anderlecht steunt senioren en kwetsbare personen

De gemeente Anderlecht herinnert bejaarden, geïsoleerde en/of kwetsbare personen er aan dat zij hen een gepersonaliseerde opvolging kan bieden om eventuele ongevallen te voorkomen via het nummer 02 800 07 42 of 02 800 07 43.

Meer info

anderlecht.be

Vragenlijst: Anderlecht, een ouderenvriendelijke gemeente?

Anderlecht wenst zich te engageren als "Age-Friendly City" zoals voorgesteld door de WHO. Om onze gemeente zo gastvrij mogelijk te maken, moeten we uw behoeften en verwachtingen kennen. Wij vragen daarom dat u hiervoor onderstaande vragenlijst invult (Word versie).

Voor meer info: affairessociales@anderlecht.brussels

Logo

0800 35 241: 1 gratis nummer om het OCMW van Anderlecht te contacteren!

Voor een vereenvoudigde toegang en een optimale ondersteuning van al diegenen die het nodig hebben: een eerstelijnsdienst voor dringende sociale situaties, opstart van nieuwe dossiers, heropening van oude dossiers. Het personeel beantwoordt vragen/verzoeken en verwijst de inwoners van Anderlecht door naar de verschillende diensten van het OCMW, in functie van de hulp die zij nodig hebben.

0800 35 241

périmètre

Openbaar onderzoek : Duurzaam Wijkcontract Bizet

Een openbaar onderzoek wordt van 20 januari tot 18 februari 2021 gepland in het kader van het Duurzaam Wijkcontract Bizet. Tijdens de duurtijd van het openbaar onderzoek kan het volledige dossier geraadpleegd worden bij de gemeentedienst Stadsrenovatie (Emile Carpentierstraat 45) van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u alsook op donderdag van 18u tot 20u.

Programma
Diagnose
Doelstellingen
Link naar het dossier

Contact 02 558 09 26 - lrebouh@anderlecht.brussels

anderlecht.be

Asfalteringswerken in de Kliniekstraat

De asfaltwerken in de Kliniekstraat zullen plaats vinden van 11 januari tot en met 1 februari 2021. Tijdens de werken zal de straat niet toegankelijk zijn voor het gemotoriseerd verkeer. Er zal eveneens een algemeen parkeerverbod gelden. 

Wij doen al het mogelijke om de lasten veroorzaakt door deze werken tot een minimum te herleiden en danken u bij voorbaat voor uw begrip.

 

affiche

Eat in Anderlecht ! Ondersteun uw lokale restaurants door uw maaltijden te bestellen!

In het kader van de Covid-19 epidemie zijn onze Anderlechtse restaurants opnieuw gesloten, en dit tot 13 december.

Aarzel dan niet om afhaalmaaltijden bij hen te bestellen, af te halen of bij u te laten bezorgen om zo de restaurateurs te ondersteunen.

Hier is een kaart met hun locatie en de gegevens om te bestellen!

Zie in volledig scherm

Staat uw bedrijf niet op deze kaart? Neem contact met ons op via info@anderlecht.brussels en wij doen het nodige!

Scan Car

Controle parkeren: binnenkort gaan we voor high-tech

Gedaan met papieren parkeertickets en PV’s op de voorruit. Vanaf deze zomer gaat de gemeente Anderlecht over tot een volledige dematerialisatie van de parkeercontrole. Alle parkeermeters worden vervangen en de bekende scan-cars doen hun intrede.

Meer info

parking.brussels

 

Pied d'arbre / Boomspiegel

Adopteer een boomspiegel voor jouw deur!

anderlecht.be

COVID 19: Een nieuwe, gratis thuisophaaldienst op afspraak

Wil je afval of spullen in goede staat kwijt tijdens de Coronacrisis?

De Netheidsdienst van de gemeente Anderlecht zet een proefproject op om de dienstverlening voor de ophaling van afval aan huis te verbeteren.

De gemeente Anderlecht breidt haar aanbod aan de burgers dan ook uit met een dienst voor verschillende situaties. Deze is gratis, aan huis en op afspraak.


Meer informatie

Anderlecht - Projet Déchets

Covid-19 : Anderlecht haalt je afval !

Moet u uw afval evacueren tijdens deze Coronavirus-crisis? De gemeente Anderlecht zet een pilootproject op om de thuisophaaldienst te verbeteren !

Vanaf nu komen de gemeentelijke diensten, op afspraak, uw grote voorwerpen die moeten naar de Recyparks ophalen, maar ook uw kleren, schoenen, tassen, meubels, computers of andere voorwerpen in goede staat ophalen.

Om een afspraak te maken vandaag, ga naar Irisbox om uw online aanvraag te maken !

Meer info

Fabrice Cumps

Covid-19 :Bericht van de wnd. burgemeester, Fabrice Cumps

Beste Anderlechtenaar,

De Nationale Veiligheidsraad is deze donderdagavond bijeengekomen om drastische maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze vergadering werd gevolgd door een Gewestelijke Veiligheidsraad, waaraan ik in de hoedanigheid van waarnemend burgemeester heb deelgenomen om de uitvoering ervan in de 19 gemeenten op elkaar af te stemmen.

Hier vindt u het volledige bericht van de wnd. burgemeester, Fabrice Cumps.

Maison Communale / Gemeentehuis

Covid-19: de gemeente contacteren

In het kader van van de coronavirusepidemie wijzigen de beschermingsmaatregelen tegen Covid-19 het dagelijkse leven van de burgers van Anderlecht en hun gemeentebestuur.

Voor elke vraag met betrekking tot uw gemeentebestuur en de maatregelen om u te beschermen tegen Covid-19, nodigen wij u uit om contact op te nemen met onze diensten :

  • per mail : info@anderlecht.brussels
  • telefonisch: 02/558.08.00
  • via Facebook : https://www.facebook.com/anderlecht.brussels

Hier vind je een overzicht met de meest gestelde vragen (Version francophone)

Alvast bedankt voor uw begrip en voor uw samenwerking.

anderlecht.be

Covid-19 : Annulatie van Activ'In 1070 tot nader order

Teneinde de kans op besmettingen in te perken in de recreatieve centra en conform met de richtlijnen van het gewest inzake deze materie, heeft het Gemeentebestuur beslist om de activiteiten te annuleren die georganiseerd worden in het kader van het programma Activ'In 1070 vanaf donderdag 12 maart 2020en dit tot nader orde.

Memorial 50

50 jaar Memoriaal van de Joodse Martelaren

Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het Nationaal memoriaal van de Joodse martelaren uit België, dat zich in Anderlecht bevindt, coördineert het “Centre d’éducation à la citoyenneté” van het Centre communautaire laïc juif het evenement MEMORIAL 50.

Er staan heel wat activiteiten op het programma tot midden mei: herdenkingsparcours in Kuregem, tentoonstellingen, films met debat, bezoeken aan de Synagoge en het Memoriaal van de Joodse Martelaren, concerten en getuigenissen.

Meer info: www.memorial50.be

anderlecht.be

Hulp online aanmelden Nederlandstalige kleuter- en lagere scholen

Het Steunpunt Schoolvragen is wegens omstandigheden gesloten. Heb je vragen, dan kan je hen van 9u tot 17u bereiken op het nummer 0492/146 303.

Naar een Nederlandstalige basisschool in Brussel - schooljaar 2020-2021?

De aanmeldingsperiode voor het kleuter- en lager onderwijs wordt verlengd tot 20 mei 2020 (16 uur) omwille van de Coronacrisis. 

Meer info