Cyberpreventie

De adviseur diefstalpreventie staat ter beschikking van de inwoners en zelfstandigen van de gemeente Anderlecht om hen te helpen zich beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. Aarzel niet om met hem contact op te nemen voor informatie of advies.

In deze rubriek vind je 12 slimme tips om je verschillende IT-apparaten te beveiligen en je in staat te stellen zo veilig mogelijk te surfen. Neem ook een kijkje in de sectie ‘nuttige links’, die een goede aanvulling vormt op deze pagina's die in het teken staan van je cyberveiligheid.

1 Verricht alleen transacties met beveiligde URL's! 

Een URL is een webadres. Hiermee krijg je toegang tot een website.
Zoek naar het kleine hangslot in de URL-balk en controleer of de URL van de site die je bezoekt begint met https (met een ‘s’ voor Secure).. Dit wil zeggen dat de authenticiteit van de website is geverifieerd. Alle uitwisselingen tussen jou en je bank (bijvoorbeeld) zullen in versleutelde tekst plaatsvinden en zullen dus onleesbaar zijn voor iedereen die jouw netwerk probeert te hacken.
   

2 Maak sterke wachtwoorden

Minstens twaalf tekens: zowel cijfers, speciale tekens, hoofdletters als kleine letters. Gebruik verschillende wachtwoorden (voor je bank, e-mail...).
Het is een goed idee om wachtwoorden één keer per jaar te wijzigen. Gebruik ze niet opnieuw en bewaar ze niet. Probeer ze te onthouden. Maak een wachtwoord met de fonetische methode: ‘Ik bescherm mijn computer met een sterk wachtwoord’ = Kbeschermmncomputermetnsterkw8woord 
Om je online accounts te beschermen, kun je ook kiezen voor tweestapsverificatie (zie de lijst van de meest gebruikte platforms).
   

3 Maak back-ups

Bepaal van welke belangrijke gegevens een back-up moet worden gemaakt en hoe vaak. Maak een kopie van digitale bestanden en gegevens op een externe harde schijf. .
Bewaar deze back-up op een veilige plaats en zorg ervoor dat deze altijd van het netwerk is losgekoppeld. Bewaar ook nuttige informatie op papier, zoals e-mailadressen, belangrijke telefoonnummers of informatie over de internetprovider.
   

4 Update de systemen en installeer antivirussoftware

Elk besturingssysteem bevat kwetsbaarheden. Zodra die aan het licht komen, worden ze verholpen door de ontwikkelaars die beveiligingsupdates aanbieden en voorkomen dat mensen met slechte bedoelingen er misbruik van maken. Zorg er dus voor dat de belangrijkste software, vooral die voor webfiltering, regelmatig geüpdatet wordt. Antivirussoftware, een firewall en antispyware software zijn een must als het gaat om het beveiligen van het systeem. Zorg regelmatig voor een scan ervan. Als je een viruswaarschuwing krijgt, volg dan de stappen die door de antivirussoftware worden aanbevolen om het probleem op te lossen. Klik nooit op ‘viruswaarschuwingen’ van programma's die je niet kent!
   

5 Beveilig je wifi

Je internetverbinding moet beveiligd zijn. Om hiervoor te zorgen, moet je de box configureren met de hulp van de technische bijstand van de internetprovider (wijziging van de netwerksleutel, wijziging van de naam van het wifi-netwerk, activering en configuratie van firewall-functies, router, enz.).Je kunt ook gebruik maken van VPN (Virtual Private Network), dat als bescherming voor je verbinding fungeert en mogelijke cyberaanvallen blokkeert. Als algemene regel geldt: om sniffers (afluistersondes die gevoelige informatie aftappen) te vermijden, moet de uitwisseling van vertrouwelijke gegevens worden vermeden wanneer gebruik wordt gemaakt van een openbaar of onbekend draadloos netwerk.
   

6 Smartphones en tablets

Zorg ook hier voor wachtwoorden, zoals bij je computer. Activeer de automatische vergrendeling en versleutel de gegevens op je toestellen (opties te activeren in de instellingen).Neem dezelfde veiligheidsmaatregelen als voor een klassieke pc: sterke wachtwoorden, maak back-ups, update systemen, antivirussoftware... Wees kritisch bij het downloaden van applicaties. Lees bij het installeren van deze applicaties altijd de machtigingen na waarnaar wordt gevraagd. Een laatste goede gewoonte?
Schakel alle draadloze verbindingen (wifi, bluetooth, NFC, gps, enz.) uit wanneer de toestellen niet gebruikt worden.
    

7 Is de online verkoper betrouwbaar? Bestudeer kritisch de website van de verkoper:

Is de online verkoper betrouwbaar? Bestudeer kritisch de website van de verkoper:
geografisch adres, vaste telefoon, bedrijfsregistratie... Wordt de website vermeld op forums? Heeft de naam van de site of de particuliere verkoper een goede reputatie? Het betalingssysteem moet beveiligd zijn (https en hangslot in de URL-balk). De betaling gebeurt bij voorkeur met een kredietkaart, indien mogelijk na levering van het pakket. Vermijd betalingen via Western Union of soortgelijke betaalsystemen. Stuur nooit het nummer of de PIN-code van je kredietkaart per e-mail.
Kies bij online aankopen voor de methode waarbij een bevestigingscode van de bestelling per sms wordt verstuurd.
    

8 Hoe kan je phishing voorkomen?

Phishing is een frauduleuze techniek die zeer vaak op het internet voorkomt en die erin bestaat zich voor te doen als een betrouwbare instantie (bijv. een bank, overheidsdienst, enz.) om je gebruikersnamen, wachtwoorden en bankgegevens te bemachtigen.
   
Wat als je een verdachte e-mail ontvangt? Controleer in de eerste plaats de afzender. Open niet zomaar bijlagen bij de e-mails en klik niet blindelings op links. Ook al zien ze er authentiek uit, ze kunnen een virus bevatten!
    

De volgende aanwijzingen zijn alarmsignalen en moeten argwaan wekken:
  
• onverwachte mail
• urgentie
• spelfouten
• vage aanspreektitel
• ongebruikelijke betalingsmethode...
    
Log altijd in op de officiële website en niet via de link waarop je gevraagd wordt te klikken!

Stuur verdachte berichten of SMS naar verdacht@safeonweb
     

9 Hoe voorkom je hacking ?

Hacken is het illegaal binnendringen van een computersysteem. Een slecht beveiligde computer voor privé- of professioneel gebruik kan gemakkelijk worden gehackt en vrije toegang verschaffen tot de gegevens die erop zijn opgeslagen.

Sterke wachtwoorden, updates van programma’s, antivirussoftware en waakzaamheid zijn de beste bescherming tegen deze risico’s.

Wees altijd kritisch voor e-mails van onbekende afzenders. Weet dat de hacker meestal een vorm van phishing toepast (zie hierboven) om je inloggegevens (identificatiegegevens) en wachtwoorden te verkrijgen. Wees ten slotte op je hoede voor gratis mobiele applicaties op tablets en smartphones die wonderen beloven... ze zijn waarschijnlijk frauduleus.
     

10 Hoe voorkom je ransomware of gijzelsoftware?

Het doel van ransomware is om je gegevens te versleutelen en vervolgens losgeld te vragen. Je krijgt een e-mail met bijlagen of links die frauduleus zijn. Met één klik wordt de software op de computer gedownload en worden persoonlijke gegevens versleuteld, zodat ze onleesbaar zijn. Ook tablets en smartphones kunnen worden getroffen door ransomware. Controleer ook hier de afzender. Open niet zomaar bijlagen bij de e-mails en klik niet blindelings op links. Ook al zien ze er authentiek uit, ze kunnen een virus bevatten! Hetzelfde geldt voor pop-ups (vensters die automatisch verschijnen) of ongewenste advertenties.
    

11 Datingsites en sextortion

Sommige datingsites zijn betalend, andere niet. Lees aandachtig de lidmaatschapsvoorwaarden alvorens je inschrijving te bevestigen. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van het totaal te betalen bedrag, de abonnementsperiode, de diensten waarvan je gebruik kunt maken en de manier om je contract op te zeggen. Pas op voor valse profielen. Ze zijn er in overvloed op het internet. Als je ‘nieuwe vlam’ je om welke reden dan ook om geld vraagt (financiële moeilijkheden, administratieve procedures, medische redenen, enz.), ga er dan niet op in. Pas op voor valse liefde!
   
Sextortion is een ander woord voor afpersing met seksuele afbeeldingen. Laat je nooit overhalen door mensen die je niet kent om intieme foto's of video's van jezelf te sturen. De oplichter zal ermee dreigen ze te delen met je collega's op het werk of familie indien er niet betaald wordt. Let erop dat je webcam niet op afstand bediend wordt...
   

12 Computerfraude, oplichting en bedrog

Computerfraude is de computerversie van gebruikelijke vormen van oplichting. Er circuleren duizenden verhalen over oplichting op het web (Nigeriaanse brieven, valse loterijen, enz.). Ze beloven je de deal van je leven. Je betaalt en dan... gebeurt er niets!
Wees niet overmoedig. Als het te mooi is om waar te zijn, wees dan op je hoede!
   
Diensten als Western Union of Moneygram zijn niet geschikt voor commerciële transacties. Gebruik bij voorkeur een kredietkaart waarvan betalingen traceerbaar zijn en geannuleerd kunnen worden! Als je je geld definitief kwijt bent, dien dan een klacht in bij de politie en neem altijd contact op met de dichtstbijzijnde dienst voor slachtofferhulp.

Enkele goede gewoonten:

  • Controleer de bronnen
  • Vergelijk informatie
  • Wees kritisch
  • Laat je niet leiden door emoties
  • Vraag bij twijfel om een andere mening

Ben je toch slachtoffer van cybercriminaliteit, doe dan hier aangifte bij de politie

Blokkeer je bank- en kredietkaarten via CARDSTOP op +32 78 170 170 + je identiteitsdocumenten via Doc Stop op 00800 21232123 + je simkaart via je gsm-operator.

Nuttige links:

Safeonweb: informeert je snel en efficiënt over computerbeveiliging, digitale bedreigingen en veiligheid op het internet + tips voor het herkennen van phishing of ransomware.
safeonweb.be

Centrum voor Cybersecurity België: online referentiegids om je op weg te helpen naar een betere strategie voor cyberbeveiliging.
ccb.belgium.be

Signal-Arnaques: communitysite (Franstalig) met een overzicht van gevallen van oplichting op het internet en waarop gevallen kunnen worden gemeld. Momenteel zijn er al meer dan 304.000 gemeld!
signal-arnaques.com

Europees Centrum voor de Consument België (ECC): website met informatie over de bescherming van de rechten van consumenten die online winkelen.
eccbelgie.be

FOD Economie: website met informatie over de verschillende vormen van consumentenbedrog en bedrog op het web.
economie.fgov.be

Hoe veilig is jouw wachtwoord?: ga na hoe betrouwbaar een wachtwoord is. Geef een wachtwoord in en ontdek hoe snel het gekraakt kan worden. howsecureismypassword.net

Hoe veilig is mijn e-mailadres?: ga na hoe betrouwbaar je e-mailadres is. Geef je e-mailadres in en ontdek of het gehackt is.
haveibeenpwned.com

Safe internetbanking: Op deze site vind je meer informatie over de nieuwste technieken op het gebied van bankfraude.
safeinternetbanking.be

Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken IBZ Veiligheid en Preventie: onder het tabblad ‘Veiligheidsthema's’ kun je heel wat nuttige informatie vinden over cyberveiligheid.
besafe.be

Operationele dienst van het Centrum voor Cyberveiligheid België (CERT): op deze site vind je informatie over het opsporen, vaststellen en analyseren van online veiligheidsproblemen.
cert.be

Ben je het slachtoffer van kwaadwillige cyberactiviteiten of een geval van cybercriminaliteit?
Dien altijd een klacht in bij de politie van je gemeente en doe een beroep op de dienst slachtofferhulp!

Dienst Politionele Slachtofferbejegening (DPSB).

Hoofdcommissariaat

  • Demosthenesstraat 36
  • 02 559 80 00
  • Openingsuren: 24/24

Wijkcommissariaat Demosthenesstraat

  • Demosthenesstraat 36
  • 02 559 80 72

Wijkcommissariaat Van Lintstraat

  • Van Lintstraat 2
  • 02 559 83 82

Wijkcommissariaat Mensenrechtenlaan

  • Mensenrechtenlaan 2C
  • 02 559 83 50

Wijkcommissariaat Victor Rauterstraat

  • Victor Rauterstraat 259A
  • 02 559 82 50