Dierenwelzijn

Ik wil klacht indienen tegen iemand die dier(en) mishandelt en verwaarloosd

De gemeentelijke dierenartsen (02 522 65 41 - hygiene@anderlecht.brussels) kunnen ter plaatse de toestand evalueren en contact opnemen met de bevoegde autoriteiten. Anonieme klachten komen niet in aanmerking.

Je kan ook dit klachtenformulier invullen.

Is er toezicht als er levende dieren zijn tijdens evenementen of feesten?

De gemeentelijke dierenartsen (02 522 65 41 - hygiene@anderlecht.brussels) kunnen de documenten van de tentoongestelde dieren en zij kijken na of het welzijn van de dieren wordt gerespecteerd.

Dierenartsencheques

Heb je een dier en ben je begunstigde van een verhoogde tussenkomst in het kader van de ziekteverzekering, dan kan je een dierenartsencheque vragen die recht geeft op een korting van 20 euro.

Sterilisatiepremie

Vul dit formulier in en ontvang van de gemeente een tussenkomst tot 60 euro om je kat te laten steriliseren bij een dierenarts.

Sterilisatie van de zwerfkatten

De gemeentelijke dierenartsen (02 522 65 41 - hygiene@anderlecht.brussels) zijn bevoegd voor de sterilisatie van de zwerfkatten en zij kijken na of het welzijn van deze dieren wordt gerespecteerd. .

Premies om onze viervoeters te identificeren

De gemeente schenkt voortaan een premie van 30 euro om onze honden en katten te identificeren! Het is de bedoeling de eigenaars ertoe aan te zetten hun huisdieren te identificeren en zo het aantal zwerfkatten in te dijken. Per gezin dat in Anderlecht gedomicilieerd is, kunnen maximaal drie premies per jaar toegekend worden.
Om de premie te verkrijgen, volstaat het om het formulier in te vullen en dit samen met een attest van verstrekte zorg, ondertekend door de dierenarts die de identificatie heeft gedaan, en de originele factuur over te maken. De aanvraag moet binnen de drie maanden na de identificatie worden ingediend.

Voederen van zwerfkatten

Wil je zwerfkatten voederen, dan moet je de toestemming vragen aan de dienst Hygiëne, die de situatie zal onderzoeken. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je een badge en mag je de zwerfkatten voederen.

Er lopen gevaarlijke exotische dieren vrij rond in mijn nabije omgeving

Je contacteert de DBDMH (Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp). Zij hebben het nodige materiaal om deze dieren te vangen.

Ik heb een verloren hond of kat gevonden

Je contacteert de politie of brengt het dier naar een asiel, zoals Veeweyde (website enkel in het Frans) en Help Animals.

Wat moet ik doen als ik een gewond dier vind?

Je vind heel wat tips op de website van het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels (website enkel in het Frans). Contacteer gerust hun centrum dat zich in Anderlecht bevindt via 02 521 28 50.

Losloopweides voor honden (freedog)

De gemeente Anderlecht stelt verschillende losloopweides voor honden ter beschikking. (Astridpark, 2 weides in het Scheerdemaelpark, 2 weides in het vijverpark Marius Renard, Lemairepark, Claeterboschstraat).

Het intern reglement voor het goed gebruik van de losloopweides werd opgesteld door de dienst Dierenwelzijn en kan u hier vinden.

Alle losloopweides van het Brusselse Gewest, vindt u op deze kaart:
https://leefmilieu.brussels/burgers/tools-en-data/kaarten/waar-mijn-hond-uitlaten