Parkeerplan

Controle parkeren: binnenkort gaan we voor high-tech

Gedaan met papieren parkeertickets en PV’s op de voorruit. Vanaf deze zomer gaat de gemeente Anderlecht over tot een volledige dematerialisatie van de parkeercontrole. Alle parkeermeters worden vervangen en de bekende scan-cars doen hun intrede.

Het gewestelijk parkeeragentschap dat bevoegd is voor het parkeren, namelijk parking.brussels, zorgt voor een heuse technologische revolutie in Anderlecht.

Wat is er nieuw? Eerst en vooral komen er geen papieren parkeertickets meer uit de parkeermeters. Net als in andere gemeenten komen er nieuwe parkeermeters en deze worden beter verdeeld over de gemeente. Ze worden ook uitgerust met een scherm waarop de automobilist zijn of haar nummerplaat moet ingeven om de betaling te valideren. Verder kan men een parkeerbeurt betalen met maar liefst zes apps voor de smartphone, die zijn goedgekeurd door het gewestelijke agentschap parking.brussels. Het zal echter niet meer mogelijk zijn om verschillende gratis tickets voor 15 minuten te cumuleren.

Tweede vernieuwing: er worden scan-cars gebruikt, die uitgerust zijn met intelligente camera's op het dak, die een zicht van 360° bieden. De nummerplaten van alle voertuigen die op straat geparkeerd staan worden gescand en deze gegevens worden naar een centrale server gestuurd. Die vergelijkt met de gegevens van degenen met een bewonerskaart en de personen die hun parkeerplaats hebben betaald via de parkeermeters. Als een voertuig niet in orde is, wordt er geen PV op de voorruit achtergelaten, maar wordt de boete binnen de 5 werkdagen met de post verstuurd. Door auto’s te scannen, wat in sommige gemeenten al gebeurt, kunnen controles veel sneller worden uitgevoerd. Meer controleren is voor iedereen in Anderlecht een goede zaak: het belangrijkste is dat de inwoners dicht bij hun huis kunnen parkeren en bestuurders die niet in Anderlecht wonen, worden aangemoedigd om hun voertuigen vaker te verplaatsen. Dit betekent ook dat je je parkeerschijf in een blauwe zone niet langer om de 4u30 kunt aanpassen: de wegcode staat dit niet toe, en voertuigen die niet van Anderlechtenaren zijn en verschillende keren op dezelfde plaats in de blauwe zone worden gescand, betalen een vast bedrag van € 25 per 4u30.

Deze technologische evolutie moet snel resultaten opleveren en het parkeercomfort en de algemene mobiliteit van de Anderlechtenaren verbeteren.

+ info: parking.brussels (lokaal steunpunt) - 0800 35 678 - anderlecht@parking.brussels

Het parkeerbeleid wordt gewestelijk

Het parkeerbeleid in onze gemeente wordt sinds 1 januari 2017 beheerd door Parking.Brussels. Voor al uw aanvragen en info kunt u terecht in het steunpunt in de Formanoirstraat 9.
Bezoek Parking.Brussels als u informatie wilt over de openingsuren en de procedure om een bewonerskaart te verkrijgen.