Kort verblijf (minder dan 3 maanden)/Verklaring van aankomst

OPGEPAST: onze diensten helpen u graag verder in het FRANS en het NEDERLANDS met de stappen die u moet ondernemen. Indien u echter moeilijkheden ondervindt op dit gebied, raden wij u ten zeerste aan een beroep te doen op een TOLK, zodat wij u zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.

Europese burgers in het bezit van een E/EU-kaart of degenen die nog niet ingeschreven zijn moeten zich richten tot de afdeling "Europese burgers"


Als u onderdaan bent van een derde land (niet-Europees) en u komt uit het buitenland om in België te verblijven voor minder dan 3 maanden (bijvoorbeeld voor een toeristisch verblijf, zaken...) / u een visum C (kort verblijf) heeft, dan moet u zich binnen drie werkdagen melden bij de gemeente, tenzij:
- u in een hotel verblijft
- u in de gevangenis zit
- u opgenomen bent in het ziekenhuis

De gemeente geeft u een document af met de titel “Verklaring van aankomst”, waarvan de geldigheidsduur varieert in functie van de voorgelegde documenten (nationaal paspoort, visums, enz.).

Let op: een afspraak voor een verklaring van aankomst kan alleen per e-mail worden gemaakt op het volgende adres: vreemdelingen@anderlecht.brussels met als onderwerp: “verklaring van aankomst + Naam (Namen) en Voornaam (Voornamen)”

Wat heeft u nodig?

- uw geldig nationaal paspoort
- 2 recente en conforme pasfoto’s
- 11 euro (betaling enkel via bancontact)