Charter van goed gedrag en moderatie van de sociale netwerken

Het doel van dit charter is de gebruiksregels en goede praktijken op de sociale netwerken van het gemeentebestuur van Anderlecht vast te leggen.  
Elke gebruiker die berichten plaatst of op berichten reageert op de sociale netwerkpagina’s van het gemeentebestuur verbindt zich ertoe dit charter na te leven.  

Onze officiële pagina’s

De gemeente Anderlecht is aanwezig op:

 • Facebook 
 • Instagram 
 • YouTube
 • LinkedIn
 • X

Deze officiële pagina’s worden beheerd door de dienst Communicatie van het gemeentebestuur en zijn bedoeld als plaatsen voor informatie en uitwisseling die voor iedereen toegankelijk zijn.  

De berichten op onze sociale media zijn apolitiek en niet-commercieel.  

Het gemeentebestuur van Anderlecht moedigt burgers aan op berichten die hen interesseren te reageren, te interageren en ze te delen, en om de officiële hashtag van de gemeente te gebruiken: #1070Anderlecht.

Door deze officiële hashtag te gebruiken of ons te vermelden in je berichten of commentaren, geef je de gemeente Anderlecht toestemming om je bericht te delen op haar officiële sociale netwerken en op andere media (website, Anderlecht Contact, etc.).  

Regels i.v.m. moderatie

De commentaren die geplaatst worden op de sociale netwerken van de gemeente Anderlecht worden na publicatie gemodereerd.

Onze pagina's zijn gewijd aan de gemeente Anderlecht en onderwerpen die daar aan gelieerd zijn. Indien de moderator van mening is dat een commentaar niet overeenstemt met de regels van goed gedrag die van kracht zijn volgens de Belgische wet of die in dit charter zijn vermeld, behoudt hij zich het recht voor de opmerking te verbergen of te verwijderen.

Wij antwoorden op reacties op onze pagina’s en op privéberichten van maandag t/m vrijdag van 8u30 tot 16u30, behalve in uitzonderlijke omstandigheden. We verzekeren je dat we er alles aan doen om je berichten te lezen en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Regels voor goed gedrag

Gebruikers moeten de uitwisselingsruimtes respecteren en zich houden aan de algemene gebruiksvoorwaarden van elk sociaal netwerk.  

De publicatie van commentaren is vrij op voorwaarde dat enkele regels worden nageleefd. De volgende inhoud is verboden en wordt gemodereerd:

 • Respectloze, beledigende of intimiderende opmerkingen
 • Opmerkingen die lasterlijk of denigrerend zijn ten opzichte van een individu of rechtspersoon
 • Discriminerende uitlatingen: racisme, homofobie, seksisme, xenofobie, uitlatingen m.b.t. religie, lichamelijke of geestelijke beperkingen, leeftijd, seksuele geaardheid of identiteit, enz.
 • Directe en indirecte aanvallen, haatdragende, agressieve, beledigende, vulgaire, bedreigende, obscene berichten
 • Commerciële, politieke of religieuze berichten  
 • Berichten die auteursrecht, privacy of beeldrechten niet respecteren
 • Berichten die niets met het onderwerp te maken hebben of die onbegrijpelijk zijn
 • Wettelijk strafbare uitlatingen: aanzet tot rassenhaat, oproepen tot geweld, pedofilie, negationisme, goedpraten van oorlogsmisdaden, antisemitisme

Dezelfde regels gelden voor privéberichten.

Van iedereen die ten minste een van deze regels overtreedt kan het account tijdelijk of definitief worden geblokkeerd en kan het bericht worden verborgen, verwijderd of gerapporteerd.  

Rapporteren

Als je een bericht tegenkomt dat je illegaal of in strijd met de regels van goed gedrag van onze pagina’s vindt, neem dan contact met ons op via een privébericht.

Elke gebruiker kan op elk moment, wanneer een bericht zijn rechten schendt, dit melden aan het desbetreffende sociale netwerk of het rechtstreeks aan ons melden via een privébericht.

Het gemeentebestuur van Anderlecht behoudt zich het recht voor om de bepalingen, voorwaarden en mededelingen van dit charter op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen. Gebruikers wordt daarom aangeraden om regelmatig de laatste versie van dit charter te raadplegen.

Contact

De sociale media van de gemeente Anderlecht worden beheerd door de dienst Communicatie.  

Als je vragen of opmerkingen hebt, stuur dan een e-mail naar communication@anderlecht.brussels.