DWC Peterbos

« Peterbos » is het 12de Duurzaam Wijkcontract (DWC) dat door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toegekend werd aan de gemeente Anderlecht. Het vindt plaats van 2019 tot 2023 plaatsvinden, en het einde van de werken is voorzien in 2025.

Perimeter

Het DWC omvat plaatsvinden in het Peterbospark, dat begrensd wordt door de Maria-Groeninckx De Maylaan, de Adolphe Willemynsstraat, de Agronoomstraat en de Shakespearelaan (groene wandeling).

PB_perimetre small.jpg

Programmatie van het duurzaam wijkcontract

Het jaar 2018 werd besteed aan de uitwerking van het basisdossier, dat bestaat uit een diagnose van de wijk, de prioriteiten voor het DWC en een voorontwerp van zijn programma. Een Milieueffectenrapport (MER), dat de impact van het programma op het leefmilieu van de inwoners van de wijk bestudeert, werd ook gerealiseerd.

Het basisprogramma werd door de Gemeenteraad en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest goedgekeurd. Het Wijkcontract ging dus daadwerkelijk van start op 1 maart 2019.

Vindt hier alle documenten van het basisdossier terug :

Overleg met de bewoners en andere actoren van de wijk

Dit overleg neemt verschillende vormen aan :

 • de Algemene wijkvergadering (AV) : staat open voor iedereen. Deze informatievergaderingen, die gemiddeld twee maal per jaar plaatsvinden, stellen de evolutie van het DWC voor en vormen de gelegenheid voor de bewoners om hun mening te laten horen. Tijdens de AV kunnen de bewoners zich kandidaat stellen voor de Wijkcommissie.
      
 • de Wijkcommissie (WiC) : is oa. samengesteld uit vertegenwoordigers van de bewoners, van de plaatselijke verenigingen, van de maatschappijen voor sociale woningen (Comensia en Anderlechtse Haard), van de Gemeente en van het Gewest. De WiC volgt de evolutie van het DWC van nabij en verstrekt haar advies aangaande de projecten van het DWC.
     
 • een overleg met de bewoners en andere actoren van de wijk zal voorzien worden in het kader van de hoofdprojecten van het DWC, waaronder de aanleg van de openbare ruimten.

Wijkantenne van het Duurzaam Wijkcontract – Peterbospark Blok 9

De Wijkantenne is gesloten en alle activiteiten zijn geannuleerd tot en met 3 april na voorzorgsmaatregelen om de Coronavirus epidemie te stoppen.

De nieuwe wijkantenne van het wijkcontract verwelkom u sinds 9 september.
U zal er het volgende vinden : 

 • Info wijkcontract
 • Info participatief budget
 • Ontmoetingscafé (Café-Rencontre)
 • Artistieke workshops
 • Workshops moestuinen en bijenteelt
 • Permanenties: burenhelp, opleidingen, sport, werkgelegenheid voor jongeren...

+INFO 0498 58 88 50

Nieuws

Hebt u een idee of een project om uw wijk te verbeteren?

Het Wijkcontract lanceert zijn eerste projectoproep. Deze beschikt over een enveloppe van 12.000 € om burgerinitiatieven in het Peterbos te financieren. Kandidaturen mogen ingediend worden tot 28 april (nieuwe datum).

Download het volledig reglement 2020

Download het kandidatuurformulier

Een idee ? Vragen ? Hulp nodig ?

Neem deel aan de cafés-budget op 5 maart  om 18u of op 19 maart om 10u Wijkantenne blok  9 - geanuleerd wegens het Coronavirus

+INFO: 0498 588 850

Feest opening wijkantenne (3/10/2019) – in de pers...

Bruzz :

RTL Info :

RTBF Vivacité :

RTBF :

Het nieuwsblad :

Contact :

Aline Goethals – Projectleider Duurzaam Wijkcontract - 02/558 09 30 – agoethals@anderlecht.brussels

Corrinne Denecker – Coördinatrice wijkantenne en participatie – 0498 58 88 50 – cdenecker@anderlecht.brussels